15
Feb
2019

Om webdesign

En god hjemmeside handler ikke bare om innholdet, men også om brukergrensesnitt, kommunikasjon og hundrevis av usynlige faktorer som gjør at siden appellerer til leseren. Kort sagt er et godt webdesign alfa og omega for at din hjemmeside skal få den ønskede effekten på leserne dine. Kaup Media er stolte av å tilby noen av Norges mest talentfulle webdesignere som alle har lang erfaring i bransjen.

 

Våre 9 prinsipper for godt webdesign

En hjemmeside kan være så mangt, men bak enhver suksessfull hjemmeside ligger det et godt stykke webdesign. Her i Kaup Media har vi, på bakgrunn av lang erfaring i bransjen, utviklet 9 designprinsipper vi følger til punkt og prikke for våre kunder. Som legenden Steve Jobs en gang uttrykte: design er ikke bare hvordan siden ser ut, det handler også om funksjonalitet.

 

 1. Hensikt.
  Godt webdesign tar alltid hensyn til brukernes behov. Har dine lesere behov for informasjon, underholdning, en eller annen form for kommunikasjon eller å kjøpe noe? Hver eneste side på din hjemmeside må ha et klart formål, og oppfylle et spesifikt behov for leserne, på en så effektiv måte som mulig.
 2. Kommunikasjon.
  Nettbrukere vil ha tilgang til god informasjon så raskt som mulig, og derfor er det viktig å ha en klar og tydelig kommunikasjon slik at informasjonen er lett tilgjengelig og enkel å fordøye. Noen webdesign-taktikker for å imøtekomme dette kravet involverer å organisere informasjonen ved bruk av overskrifter, underoverskrifter og å dele teksten opp i lettfordøyelige avsnitt slik at leseren enklere kan komme seg gjennom siden uten å bli møtt av en såkalt «tekstvegg». Bruk av visuelle elementer, som bilde og video, innimellom teksten er også en måte å forbedre kommunikasjonen på.
 3. Font.
  Valg av skrifttype er for mange noe som ikke vektlegges, men når det kommer til webdesign har dette mer å si enn du tror. En generell regel er at sans serif («uten seriffer») eller grotesk skrift som det også kalles, enklere å lese på nett enn enn snirklete bokstaver med seriffer og annen pynt. Populære fonter er Arial og Verdana, men om din hjemmeside skal skille seg fra dine konkurrenter lønner det seg å tenke nytt. La våre erfarne designere finne en font som passer for deg!
 4. Fargevalg.
  Fargepaletten på hjemmesiden din har mye å si for brukeropplevelsen. Farger som komplementerer hverandre er med på å skape balanse og energi, samtidig som at brukerens fokus er på hjemmesidens innhold. Kontraster mellom tekst og bakgrunn gjør innholdet enklere å lese. Llivlige farger er med på å promotere følelser og bør brukes på strategiske plasseringer (som «Klikk her» og lignende CTA-knapper).
 5. Bilder.
  Et bilde kan som kjent si mer enn tusen ord, og valg av riktige bilder til din hjemmeside kan hjelpe deg utvikle ditt eget merke og å komme i kontakt med din målgruppe. Om du ikke har profesjonelle bilder for hånd, finnes det en rekke bildetjenester som selger bilder av høy kvalitet som du kan bruke på din side. Sammen med oss finner vi de bildene som passer best for deg!
 6. Navigasjon.
  Navigasjon handler om hvor lett brukerne kan finne frem på din hjemmeside. Vanligvis har en hjemmeside et spesifikt mål («kjøp denne», «kontakt oss»), og det er viktig at navigasjonen er optimal, slik at brukeren enkelt kommer frem til den konklusjonen du ønsker. En universell regel, uansett hva slags hjemmeside det er snakk om, er den såkalte «tre-klikk»-regelen. Det betyr at en bruker skal kunne finne den informasjonen de leter etter innen tre museklikk.
 7. Utforming.
  Hvordan innholdet er plassert på din hjemmeside har mye å si for brukeropplevelsen. Tilfeldig plassert informasjon som endrer seg fra underside til underside kan virke rotete og vanskelig å navigere gjennom. Enhver hjemmeside bør derfor designes med tanke på et forhåndsdefinert rutenett som samler innholdet i seksjoner, kolonner og bokser som faller sammen på samme linje.
 8. «F»-mønster.
  Studier viser at vi alle observerer dataskjermer i et «F»-mønster. Det vil si at det er enklere å se det som er øverst til venstre av skjermen, mens innholdet øverst til høyre oftere ignoreres. Isteden for å tvinge brukeren til en «unaturlig» måte å observere innholdet på hjemmesiden, er det heller viktig å ta hensyn til dette fenomenet.    
 9. Mobiltilpasset.
  Stadig flere nordmenn og andre er mer og mer på nett på sin egen mobiltelefon, derfor er det en utilgivelig synd å lage en hjemmeside som ikke skalerer ned til mobil. Hos oss kan du stole på at alle våre hjemmesider er tilpasset både mobil, nettbrett og dataskjermer av ulike størrelser.

 

You may also like...

Privacy Policy